Familie van Waveren

In 1996 vindt filmmaker Wim van der Aar op het Waterlooplein een doos vol geluidsbanden. Het zijn telefoonopnames van Guido van Waveren, de jongste telg van de rijke ondernemersfamilie Van Waveren. Op basis van deze tapes en interviews met familie en vrienden van Guido maakte Van der Aar de indrukwekkende documentaire ‘De Van Waveren Tapes’ en ontrafelde hij een deel van de geschiedenis van deze excentrieke familie die onder meer de Keukenhof oprichtte.

Het verhaal.

Het is 1930 als de rijke bollenteler Theodoor van Waveren zijn testament opmaakt. Als een Koning Lear richt hij zich tot zijn vier zoons en verdeelt hij zijn gigantische bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot in de uithoeken van Rusland en de Verenigde Staten. Het is het begin van de dramatische familiegeschiedenis van de vermogende en geniale Hollandse ondernemersfamilie Van Waveren waarin verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht het familiekapitaal voorgoed laten verdampen. Het ondernemen wordt de zoons opgedrongen, het verraad en de frustratie komen in het kielzog mee.

Het bezit is zowel bevrijding als vloek. Zoon Erlo vertrekt als ondernemer naar de Verenigde Staten, maar het ondernemen frustreert hem. Hij duikt in de wereld van Carl Gustav Jung en ervaart de ene hergeboorte na de andere. Frank gaat naar Duitsland en trouwt een Joodse vrouw. Tom richt de Keukenhof op. En Tup is een geniale geest, die de ene uitvinding na de andere doet, maar nooit octrooi aanvraagt. Hij trouwt een excentrieke vrouw die hun zoon Guido als redder van de mensheid ziet.

Regie: Manon de Groot-van Gelder